центракадеміяновинипублікаціїмоніторингзворотній зв'язокфотоархівlinks
Навігація
Центр міжнародної безпеки
Україна-НАТО
НАТО
Заходи партнерів Центру

За підтримки
NATO

Аналітика

Новини
Новини Центру міжнародної безпеки

Міжнародна конференція "Партнерські відносини НАТО - Україна та НАТО - Росія після Бухарестського самміту"

15-16 травня 2008 року у будівлі історичного факультету Донецького національного університету відбулась міжнародна конференція "Партнерські відносини НАТО - Україна та НАТО - Росія після Бухарестського самміту". Захід був проведений Науково-інформаційним Центром міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці Донецького національного університету при підтримці Центру інформації та документації НАТО в Україні. В конференції прийняли участь представники робочих структур Північноатлантичного Альянсу, експерти та слухачі з різних регіонів України, Росії, Грузії, представники регіональних мас-медіа. Головною метою заходу було дослідити трикутник партнерських відносин Україна-Росія-НАТО, його історію та перспективи розвитку після рішень останнього самміту Організації Північноатлантичного договору в Бухаресті.

Робота конференції розпочалась 15 травня 2008 р. в аудиторії № 38 історичного факультету ДонНУ з вступних промов. Учасників зустрічі привітали пан Володимир Шевченко, ректор Донецького національного університету, академік академії наук України, Герой України; пан Петро Добров, декан історичного факультету ДонНУ; пан Олександр Крапівін, директор Науково-інформаційного Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці Донецького національного університету; пан Джон Карвацький, відповідальний за програми з Центру інформації та документації НАТО в Україні. Також була проведена прес-конференція, на якій місцеві журналісти отримали можливість поставити свої запитання запрошеним експертам та організаторам. Перший день роботи конференції був присвячений обговоренню наступної теми - "Бухарестський самміт НАТО: проголошення змін в Європі". Після короткої перерви розпочалась перша секція міжнародної конференції - "Процес розширення НАТО: перспективи для Європи". Пан Ігор Тодоров, заступник директора Науково-інформаційного Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці Донецького національного університету, зробив загальний огляд процесу трансформацій Організації Північноатлантичного договору та його впливу на майбутнє Європи. Його доповідь доповнили пан Олександр Полторацький, професор Дипломатичної Академії при Міністерстві Закордонних Справ України, який запропонував слухачам переглянути його презентацію з тематики секції, та пан Вадим Вербовський, доцент Луганського національного педагогічного університету.

Після обіду учасники конференції приступили до обговорення проблематики другої секції заходу - дискусії щодо співробітництва Північноатлантичного Альянсу з Російською Федерацією. Пан Володимир Корнілов, директор Інституту країн СНД в м. Київ, Україна, висловив свою точку зору щодо цих аспектів зовнішньої політики РФ, критично поставившись до євроатлантичних перспектив України та наголошуючи на перевагах східного вектору розвитку. Він також згадав про державну політику інформування населення України щодо євроатлантичних питань, та заявив, що корисно було б так само інформувати український народ про альтернативні варіанти інтеграції. Продовжив тему пан Олександр Кубишкін, професор, завідувач кафедрою Регіонознавства та Міжнародних відносин Волгоградського державного університету, який розповів про практичні аспекти співпраці його Батьківщини з Північноатлантичним Альянсом. Після тривалої дискусії учасники конференції отримали можливість поспілкуватися у неформальній атмосфері під час вечірнього прийому. 16 травня 2008 р. робота міжнародної конференції продовжилась в приміщенні Науково-інформаційного Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці Донецького національного університету. Він був присвячений дослідженню наступної теми: "НАТО – Україна - Росія: трикутник взаємо порозуміння?". Перша секція - "Конфлікт в Косово: глобальні наслідки локального конфлікту" - зібрала експертів з різних держав. Пан Олександр Крапівін, директор Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці ДонНУ, розповів про історію виникнення цього конфлікту на Балканах. Пан Міхаіл Борісов, професор Одеського національного університету, поділився з учасниками конференції своїми думками щодо засобів вирішення проблемної ситуації, що дестабілізувала ситуацію не лише в регіоні, а й в усьому світі. Пан Вахтанг Цоцонава з Московського державного університету висловив свою точку зору щодо проблеми Косово та доповнив її актуальними даними щодо можливості використання досвіду само проголошення незалежності окремими районами його рідної країни - Грузії. Пан Юрій Теміров, заступник декана історичного факультету ДонНУ, як спеціаліст з вивчення конфліктів, також у своїй доповіді акцентував увагу на вирішальній ролі Косовського прецеденту у формуванні сучасної картини світу.

Після обіду учасники приступили до обговорення останньої запланованої теми - "Дебати щодо євроатлантичного майбутнього: конфліктні точки у відносинах Україна-Росія". Пан Лінас Лінкявічус, посол Литви у штаб-квартирі НАТО в м. Брюссель, докладно висвітлив позицію Північноатлантичного Альянсу щодо зазначених питань та поділився прибалтійським досвідом щодо євроатлантичної інтеграції. Пан Олег Білоус, професор Прикарпатського національного університету з м. Івано-Франківськ, продовжив обговорення цієї актуальної теми. Робота конференції завершилась тривалою дискусією та заключними промовами учасників, які подякували організаторам за можливість висловити свою точку зору щодо питань подальшого розвитку України та її входження до євроатлантичного простору. Після цього експерти та слухачі прийняли участь в заключному прийомі в ресторані "Катюша".


Latest

Аналітика на сайті

Усі права захищені. Донецький національний університет.Науково-інформаційний центр міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці. При використанні будь-яких матеріалів посилання з використанням електронної адреси обов'язкове:donsecurity@ukr.net. Розробка сайту - Потьомкін С.А.