центракадеміяновинипублікаціїмоніторингзворотній зв'язокфотоархівlinks
Навігація
Центр міжнародної безпеки
Україна-НАТО
НАТО
Заходи партнерів Центру

За підтримки
NATO

Аналітика

Новини
Новини Центру міжнародної безпеки

Навчальні курси “Суспільство та Армія - підстава взаємної довіри для зміцнення громадянського суспільства” (28 серпня - 3 вересня 2008 року)

У липні-вересні 2008р. в три етапи відбулись курси в Польщі, які є частиною проекту “Суспільство та Армія - підстава взаємної довіри для зміцнення громадянського суспільства” організованого Інститутом стратегічних досліджень. Проект фінансувався Міністерством Закордонних Справ Республіки Польща в рамках програми польська закордонна допомога в 2008р.

Метою проекту є розвиток громадянського суспільства в Україні і демократизація (зміцнення) діяльності державної адміністрації у сфері безпеки через створення механізмів (стандартів) співпраці між представниками державної адміністрації та організаціями ІІІ сектору. Основною метою курсу була презентація серед українських організацій ІІІ сектору та представників державної адміністрації стандартів співпраці, яка зобов’язує в Польщі та інших країнах НАТО і ЄС.

Серед учасників третьої групи, в період з 28 серпня по 3 вересня 2008р. у м. Краків (Польща), у курсах практичну участь брав експерт науково-інформаційного Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці Донецького національного університету Валерій Кравченко.

В перший день відкриття курсів із вступною промовою виступив пан Томаш Ожуг – координатор проекту та відповідальний за сектор євроатлантичної співпраці Інституту стратегічних досліджень, який став базою для проведення курсів “Суспільство та Армія - підстава взаємної довіри для зміцнення громадянського суспільства”. Він запросив учасників, серед яких були журналісти та представники громадських організацій, політичних партій і державних установ Києва, Харкова, Донецька, Дніпропетровська, Одеси, Херсону, Севастополя та Львова, до співпраці та реалізації спільних програм у Польщі та в Україні.

Серед доповідачів варто відзначити змістовні та цікаві виступи, що супроводжувались мультимедійними презентаціями та відеоінформацією, Малгожати Пики (Співпраця між Малопольським Маршальським Урядом і позаурядовими організаціями), полковника Сілвестера Шульца, голова Департаменту Трансформації Міністерства національної оборони (Трансформація і професіоналізація Польського війська), Артура Глюзинського (Співпраця між державною адміністрацією і позаурядовими організаціями; джерела здобування (грошових)фондів для організацій, котрі діють у сфері оборонності), Марціна Марцінка, професора Ягелонського університету (Співпраця Польського Червоного Хреста з урядовими інституціями у сфері поширення міжнародного гуманітарного права), Януша Пєхочека, представника Центру Розвитку Громадських Ініціатив CRIS (Представництво і лобіювання як інструмент впливу поза урядових організацій).

Учасники курсів були запрошені до зустрічей із представниками громадськості та військовими. Зокрема 29 серпня 2008р. відбувся круглий стіл за участю генерального консула України в Кракові та керівництва (офіцерський склад) Другого механізованого Корпуса на тему «Перспективи розвитку та професіоналізація Наземних Збройних Сил Польського Війська». 3 вересня 2008р. учасники відвідали Центр кризисного керування у Кракові, де представники відомства розповіли про можливості подолання наслідків стихійного лиха та залученність осередків громадянського суспільства до кризового реагування. Так само слухачі мали унікальний досвід зустрічі з представниками Поліцейського відділу та Підрозділу міської команди – муніципальної поліції, яка має компетенцію адміністративних покарань та підпорядковується особисто меру та уряду міста.

Окремий день, 1 вересня 2008р., учасники провели у Варшаві, де мали кілька зустрічей у різних державних установах. Зокрема у Департаменті Виховання і Поширення Оборонності Міністерства національної оборони, Музеї Польського Війська, Центральній військовій бібліотеці. Найбільш цікавим виявився формат зустрічі у Польському інституті міжнародних справ при Міністерстві закордонних справ, де експерт Центру Лукаш Адамський відповів на найбільш актуальні питання щодо полько-українських та польсько-російських відносин, майбутнього євроатлантичної спільноти за умов загострення кризи у Кавказькому регіоні.

Загалом курси відбулись у дружній атмосфері, учасники дізнались багато інформації щодо польського досвіду розбудови громадянського суспільства та співпраці між держаними установами та громадськими організаціями (НДО) з метою посилення обороноспроможності держави. За результатами курсів в Україні відбудуться локальні семінари, просвітницькі кампанії в ЗМІ. Підсумки проекту будуть підбиті на заключній конференції в Києві в листопаді 2008р.

Звіт підготував експерт Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко


Latest

Аналітика на сайті

Усі права захищені. Донецький національний університет.Науково-інформаційний центр міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці. При використанні будь-яких матеріалів посилання з використанням електронної адреси обов'язкове:donsecurity@ukr.net. Розробка сайту - Потьомкін С.А.