центракадеміяновинипублікаціїмоніторингзворотній зв'язокфотоархівlinks
Навігація
Центр міжнародної безпеки
Україна-НАТО
НАТО
Заходи партнерів Центру

За підтримки
NATO
NATO News

Декларація Чиказького саміту

Декларація, видана главами держав та урядів, які взяли участь у засіданні Північноатлантичної ради у Чикаго 20 травня 2012 року


1. Ми, глави держав та урядів країн – членів НАТО зібралися у Чикаго, щоб знову підтвердити нашу відданість міцному трансатлантичному зв’язку; здійснити аналіз перебігу наших операцій в Афганістані, у Косові та в інших куточках світу та знову проголосити, що готові їх продовжувати; гарантувати наявність потенціалу та ресурсів, яких потребує Альянс для того, щоб бути здатним реагувати на широке коло загроз; а також щоб поглибити наші розгалужені партнерські відносини.


... 35. Незалежна, суверенна і стабільна Україна, віддана демократичним цінностям і принципу верховенства права, має важливе значення для безпеки євроатлантичної зони. Відзначаючи п’ятнадцяту річницю Хартії про Особливе партнерство між Україною і НАТО, ми схвалюємо готовність України поглиблювати політичний діалог і оперативну сумісність із силами НАТО, а також її участь в операціях під проводом НАТО та нові пропозиції щодо цього. Ми схвалюємо відмову України у березні 2012 року від високо збагаченого урану, що свідчить про відданість її зобов’язанням у галузі нерозповсюдження ЗМЗ.Пригадуючи наші рішення щодо політики відкритих дверей стосовно України, як було проголошено під час Бухарестського та Лісабонського самітів, НАТО готова продовжувати розвивати співпрацю з Україною і надавати допомогу у втіленні реформ у рамках діяльності Комісії Україна – НАТО (КУН) та Щорічної національної програми (ЩНП). Звертаючи увагу на принципи та зобов’язання, взяті на себе Україною в рамках Хартії Україна – НАТО та ЩНП, викликає занепокоєння вибіркове правосуддя, що виглядає як переслідування за політичним принципом, зокрема, спрямоване проти провідних опозиційних лідерів, а також умови їх перебування під вартою. Ми закликаємо Україну усунути ці недоліки в чинному судочинстві та гарантувати цілковите дотримання принципу верховенства права і міжнародних угод, учасником яких є Україна. Ми також закликаємо Україну забезпечити проведення вільних і справедливих парламентських виборів восени цього року і гарантувати доступ до них усіх громадян...

англійська версія

українська версія


Активне залучення, сучасна оборона

Стратегічна концепція оборони та безпеки членів Організації Північноатлантичного договору, прийнята главами держав та урядів у Лісабоні 19 листопада 2010 року


Вступ

Ми, глави держав та урядів країн НАТО, є рішучими стосовно того, що НАТО продовжуватиме відігравати унікальну і основну роль у забезпеченні нашої спільної оборони та безпеки. Ця Стратегічна концепція буде спрямовувати наступну фазу еволюції НАТО, щоб Альянс продовжував бути ефективним у світі, який змінюється, долаючи нові загрози, з новими спроможностями та новими партнерами:
- Вона підтверджує зобов’язання наших націй захищати одна одну від атак, в тому числі нових викликів безпеці наших громадян.
- Вона доручає Альянсу запобігати кризам, врегульовувати конфлікти і стабілізувати післякризові ситуації, зокрема шляхом більш тісної взаємодії з нашими міжнародними партнерами, найбільш важливими з яких є Організація Об’єднаних Націй та Європейський союз.
- Вона пропонує нашим партнерам у світі додаткові можливості політичної взаємодії з Альянсом і значну роль у конфігурації операцій під проводом НАТО, в яких вони беруть участь.
- Вона доручає НАТО йти до мети створення умов для світу без ядерної зброї – однак знову підтверджує те, що, доки у світі існує ядерна зброя, НАТО залишатиметься ядерним Альянсом.
- Вона знову підтверджує нашу тверду рішучість тримати двері до НАТО відкритими для всіх європейських демократій, які відповідають стандартам членства, оскільки розширення сприяє досягненню нашої мети – цілої, вільної і мирної Європи.
- Вона доручає НАТО постійно реформуватися у напрямі до більш ефективного, дієвого та гнучкого Альянсу, щоб наші платники податків отримали більше безпеки за гроші, які вони інвестують в оборону.

англійська версія

українська версія


Декларація Лісабонського саміту

схвалена Главами держав та урядів, що взяли участь у засіданні Північноатлантичної ради у Лісабоні 20 листопада 2010 року


1. Ми, Глави держав та урядів країн-членів Північноатлантичного альянсу, зустрілися у Лісабоні аби окреслити майбутній курс НАТО. Ми підтверджуємо наше зобов'язання спільному баченню та дотриманню демократичних цінностей, що закріплені у Вашингтонському договорі, а також засад та принципів Хартії Організації об'єднаних націй. Ґрунтуючись на принципах солідарності, згуртованості Альянсу та неподільності нашої безпеки, НАТО так само залишається трансатлантичною структурою задля міцної колективної оборони і важливим форумом для проведення безпекових консультацій та ухвалення домовленостей між Союзниками. Фундаментальне та основоположне призначення НАТО полягає у гарантуванні свободи та безпеки усіх своїх членів політичними та військовими засобами. Альянс має та буде ефективно, при неухильному дотриманні міжнародного права, продовжувати виконувати три головні завдання – колективна оборона, кризовий менеджмент та спільна безпека – кожне з яких сприяє захисту країн-членів Альянсу.


... 22. Стабільна, демократична та економічно процвітаюча Україна виступає важливим чинником євроатлантичної безпеки. Визнаючи суверенне право кожної країни вільно вибирати її безпекові угоди, ми поважаємо політику «позаблокового» статусу України. НАТО залишається відданою справі надання відповідної допомоги Україні з імплементації цілої низки внутрішніх реформ. Ми вітаємо зобов’язання Українського Уряду продовжувати повною мірою реалізовувати Особливе Партнерство України з НАТО, у тому числі через політичний діалог на високому рівні у рамках Комісії Україна-НАТО, реформи та практичне співробітництво через механізм Річної національної програми, та у цьому контексті нагадуємо, що двері НАТО залишаються відкритими, як це проголошено у рішенні Бухарестського Саміту. Ми залишаємося переконаними, що взаємовигідне співробітництво між НАТО та Україною продовжуватиме мати ключову важливість для миру і безпеки євроатлантичного простору та поза його межами, і високо цінуємо конструктивну роль, яку відіграє Україна в цьому плані, у тому числі через участь в операціях під проводом НАТО. Ми вітаємо інтерес України до розвитку нових сфер співробітництва.

англійська версія

українська версія


Декларація саміту НАТО в Страсбурзі / Келі

Видана Главами держав та урядів, які взяли участь у засіданні Північноатлантичної Ради НАТО в Страсбурзі / Келі 4 квітня 2009 р.


1. Ми, Глави держав та урядів держав-членів Північноатлантичного Альянсу, зібралися в Страсбурзі та Келі для відзначення 60-ї річниці НАТО. Ми прийняли Декларацію щодо безпеки Альянсу, яка підтверджує основні цінності, принципи та цілі Альянсу. Ми розпочали процес розробки нової Стратегічної концепції, в якій буде визначена довгострокова роль НАТО в новому безпековому середовищі 21 століття.


... 29. Стабільність та успішна політична і економічна реформа в Україні та Грузії є важливими для євроатлантичної безпеки. В Бухаресті ми домовилися, що Україна та Грузія стануть членами НАТО, і ми підтверджуємо всі елементи цього рішення, а також рішення наших міністрів закордонних справ, що були ухвалені у грудні минулого року. Ми збільшуємо нашу допомогу, сприяння та підтримку їхнім реформаторським зусиллям в рамках Комісії Україна-НАТО та Комісії НАТО-Грузія, які відіграють центральну роль у здійсненні нагляду за процесом започаткованим на саміті в Бухаресті. Ми, зокрема, вітаємо заплановане зміцнення Центрів інформації та зв’язку НАТО в Києві та Тбілісі. Без упередження щодо подальших рішень, які мають бути прийняті з питання ПДЧ, розробка Щорічних національних програм допоможе Грузії та Україні просуватися вперед у здійсненні реформ. Щорічний огляд цих програм надасть нам можливість продовження здійснення уважного моніторингу прогресу Грузії та України у проведенні реформ, які пов’язані з їхніми прагненнями набути членства в НАТО. Ми також вітаємо вагомий внесок, який роблять обидві країни до операцій НАТО.


30. Ми залишаємося переконаними, що взаємовигідні відносини між НАТО та Україною, які були започатковані дванадцять років тому із запровадженням Особливого партнерства, продовжать робити внесок до регіональної та євроатлантичної безпеки. У цьому контексті, ми високо оцінюємо вагомий внесок України у нашу спільну безпеку, у тому числі – шляхом участі в операціях під проводом НАТО. Ми заохочуємо Україну продовжувати зусилля, спрямовані на зміцнення регіональної безпеки та співробітництва. Ми підкреслюємо важливість зобов’язань України продовжувати надалі проведення необхідних політичних, економічних реформ та реформування секторів оборони та безпеки для досягнення її євроатлантичних прагнень, і ми продовжимо надавати допомогу з цією метою. Політична стабільність є критично важливою для успішного проведення цих реформ.

англійська версія

українська версія


Декларація Бухарестського саміту

прийнята главами держав і урядів, що взяли участь у засіданні Північноатлантичної ради в Бухаресті 3 квітня 2008 р.


1. Ми, Глави держав та урядів держав-членів Північноатлантичного Альянсу , зустрілися сьогодні для обговорення питань розширення нашого Альянсу та подальшого зміцнення нашої спроможності протистояти існуючим та надзвичайним викликам безпеки 21-го століття. Ми переглянули той суттєвий прогрес, який ми зробили протягом останніх років для трансформації НАТО, погоджуючись з тим, що цей процес має бути продовжений. Визнаючи постійну цінність трансатлантичних зв’язків та НАТО як основного форуму для консультацій з питань безпеки між Європою та Північною Америкою, ми підтвердили нашу солідарність та зближення і наші зобов’язання щодо спільного бачення та спільних демократичних цінностей, закладених в основу Вашингтонського договору. Принцип неподільності союзної безпеки є фундаментальним. Потужна колективна оборона наших націй, території та сил є головним призначенням наших союзників та залишається нашим найбільшим завданням у галузі безпеки. Ми підтверджуємо нашу повагу дотримуватися цілей та принципів Хартії Об’єднаних Націй.


...23. НАТО вітає євроатлантичні прагнення щодо членства в НАТО України та Грузії. Сьогодні ми дійшли згоди, що ці держави стануть членами НАТО. Обидві країни зробили цінні внески в операції Альянсу. Ми вітаємо демократичні реформи в Україні та Грузії та з нетерпінням очікуємо на проведення вільних та чесних парламентських виборів в Грузії в травні. ПДЧ буде наступним кроком для України та Грузії на їх шляху до членства. Сьогодні ми чітко заявляємо, що ми підтримуємо заявки цих країн щодо ПДЧ. Таким чином ми розпочнемо період інтенсивної взаємодії з ними на високому політичному рівні з метою розгляду питань, пов’язаних з їхніми зверненнями щодо ПДЧ, які залишаються невирішеними. Ми звернулись до міністрів закордонних справ з проханням зробити першу оцінку прогресу на їх зустрічі в грудні 2008 р. Міністри закордонних справ мають повноваження приймати рішення щодо ПДЧ для України та Грузії.

англійська версія

українська версія

Декларація Ризького саміту

Видана главами держав та урядів, які взяли участь у засіданні Північноатлантичної ради Рига, 29 листопада 2006 року


1. Ми, глави держав та урядів країн -- членів Північноатлантичного альянсу, підтверджуємо сьогодні в Ризі нашу рішучість протистояти викликам у галузі безпеки ХХІ століття та захищати наше населення та спільні цінності, водночас зберігаючи в основі нашого Альянсу міцний компонент колективної оборони. Наші 26 країн -- членів об’єднані демократією, свободою особистості та верховенством права, віддані цілям та принципам Статуту Організації Об’єднаних Націй.

2. Принцип неподільності безпеки країн Альянсу є фундаментальним, і наша солідарність робить нас сильними у протистоянні новим викликам сьогодення. У сьогоднішньому мінливому середовищі безпеки, ми знаходимося перед обличчям складних, часто взаємопов’язаних загроз, таких як тероризм, що стає дедалі більш масштабними за своїм поширенням та руйнівним за наслідками, поширення зброї масового знищення та засобів її доставки до цілі, а також загроз, що походять від нестабільності через існування кризи державної влади в окремих країнах. Це висуває на перший план ключову роль НАТО як важливого форуму консультацій з питань безпеки між союзниками у Північній Америці та Європі. Це підкреслює важливість спільних дій проти цих загроз, зокрема, операцій з реагування на кризи за мандатом ООН. Це також свідчить про важливість продовження трансформації потенціалу та партнерських відносин НАТО. Йдеться про операції та місії, суттєві інвестиції у вдосконалення потенціалу, а також більш тісні відносини з партнерами, іншими країнами та організаціями. Сьогодні ми ухвалили Комплексні політичні настанови, які забезпечують рамки та політичний напрям продовження трансформації, встановлюючи на наступні 10-15 років пріоритети з усіх аспектів військового потенціалу Альянсу, планування, підготовки та розвідки.

англійська версія

українська версія
Latest

Усі права захищені. Донецький національний університет.Науково-інформаційний центр міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці. При використанні будь-яких матеріалів посилання з використанням електронної адреси обов'язкове:donsecurity@ukr.net. Розробка сайту - Потьомкін С.А.