центракадеміяновинипублікаціїмоніторингзворотній зв'язокфотоархівlinks
Навігація
Центр міжнародної безпеки
Україна-НАТО
НАТО
Заходи партнерів Центру

За підтримки
NATO
Новини Центру міжнародної безпеки

22 травня 2007 року

Міжнародна конференція у Польші

14-15 травня 2007 року у польському місті Познані відбулася наукова міжнародна конференція „Конфлікти на пострадянському просторі”, що пройшла за участі більш ніж 25 студентів які представляли 7 країн, зокрема Австрію, Азербайджан, Казахстан, Польщу, Росію, Чехія, Україну. Захід був організований Інститутом Орієнталістики факультету міжнародних відносин Познанського університету ім. А. Міцкевича. Виступили з доповідями та активну участь взяли представники Центру міжнародної безпеки ДонНУ Каракуц Андрій та Кравченко Валерій.

Конференція проходила у два етапи. В перший день були розглянуті питання Російсько-Білоруських відносин та економічного співробітництва. Була підкреслена конфліктогенність процесів пов’язаних із забезпеченням газової та нафтової безпеки в регіоні, дискутувалась проблема відкритості ринкових відносин між партнерами-країнами Центральної та Східної Європи. Із доповідями виступили професор Марек Гавешски (Marek Gawęcki), доктор Іван Пешаков (Iwan Peshkow) та доктор Аркадиуш Котлінскі (Arkadiusz Kotliński).

Питання етнічних та мовних конфліктів на теренах європейських країн колишнього соціалістичного табору були розглянути у доповідях пані Кароліни Мазурек (Karolina Mazurek) та Каміли Словінської (Kamila Sliwińska). Остання торкнулася болючої та актуальної теми Прибалтики та російськомовної меншини. Феномен новітнього російського націоналізму запропонувала у своїй доповіді Барбара Мадера (Barbara Madera), а проблеми відносин Росії-НАТО наглядно розкрив Андрій Каракуц.

Перший день завершувався розглядом проблеми Придністров’я. Наталія Цвічінська (Natalia Cwicinskaia) та Збігнев Черпинський (Zbigniew Cierpiński) зосередились на питанні розрішення конфлікту у трикутнику Молдова-Росія-Придністров’я. Особлива роль у цьому питання за висновками доповідачів виділяється посередникам у цьому процесі та географічним сусідам – Румунії та Україні.

Другий день конференції був присвячений наступним проблемам: конфлікт в Косово, Нагорний Карабах, Чечня, грузино-абхазький та грузино-осетинський конфлікти, кордони у Середній Азії та, насамкінець, Україна. Агнешка Конечна (Agnieszka Konieczna) та Милош Чрниески (Miłosz Crnicjeuski) детально висвітлили діяльність різних волонтерських організацій у Сербії та зауважили їх виключну роль у роз рішенні конфлікту. Найбільші дискусії виникли під час дебатів на тему Чечні та Нагорного Карабаху оскільки Павел Чистяков (Pavcl Chistyakov) з Москви та Айбеніз Алієва (Aybeniz Aliecva) зі Словянського університету в Баку представляли різні варіанти вирішення кризи у Карабасі. До їх дискусії залучились Пршемисла Адамчевскі (Przemysław Adamczewski) та Шахла Казімова (Shahla Kazimova). Петр Уніцкі (Piotr Unicki), Ян Крушинськи (Jan Kruszyński), Мацей Фрацковяк (Maciej Frąckowiak) та Каміл Грабовські (Kamil Gronowski) темою своїх доповідей обрали чеченський конфлікт. Їм активно апелював Павел Чистяков, оскільки точки зору на проблему та на методи її вирішення діаметрально різняться та залежать від географії. Якщо польські дослідники пропонували посередництво та „ліберальне втручання”, то Павел керувався історичною доцільністю силового втручання. Клубок грузинських протиріч спробував розв’язати Лех Кончак (Lech Kończak), а Петр Балчар (Petr Balcar) з Пражского університету дослідив проблему „розмитих” кордонів у Середній Азії (Киргизстан, Таджикистан).

Питання відкритих та латентних конфліктів на прикладі українсько-румунських відносин окреслив у своїй доповіді Валерій Кравченко. Насамкінець, протиріччя та неоднозначність ситуації з меншинами на кримському півострові були висвітлені у доповіді Даніеля Брайчевського (Daniel Braciszewski).

Конференція завершилась підбиттям підсумків доктором Маріушом Марчевські (Mariusz Marszewski). За результатами було прийнято рішення проводити подібні конференції щорічно, оскільки проблематика конфліктів безперечно буде залишатися актуальною для пострадянських країн, що проходять через етапи реформ, становлення та трансформації.


14 травня 2007 року

Круглий стіл з паном Манфредом Грундом

14 травня 2007 року у приміщенні Науково-інформаційного Центру міжнародної безпеки та євроатлантичного співробітництва Донецького національного університету відбулась зустріч фахівців облдержадміністрації та представників громадських організацій Донецьку з німецькою делегацією. Темою круглого столу була „Європейська інтеграція України: переваги для України та Донецької області”. Для участі в заході прибули пан Манфред Грунд, депутат Німецького бундестагу, член Комітету у закордонних справах, керуючий справами фракції ХДС/ХСС, пан Ніко Ланге, керівник представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні та пан Томас Гарке-Ротбарт, журналість газети „Торінген Альгемайне”. Донецька облдержадміністрація була представлена паном Юрієм Андрюніним, радником голови Донецької облдержадміністрації з міжнародних питань, паном Миколою Купіним, начальником управління з питань зовнішніх зносин та європейської інтеграції головного управління економіки облдержадміністрації, паном Олексієм Козловським, головним спеціолістрм відділу з питань зовнішньоекономічної діяльності та європейської інтеграції. Також на зустрічі були присутні пан Ігор Тодоров, заступник директора Науково-інформаційного Центру міжнародної безпеки та євроатлантичного співробітництва Донецького національного університету, голова Донецького осередку Української асоціації європейських студій, пан Ігор Чарських, голова Донецької регіональної асоціації дослідників історії зарубіщних країн та міжнародних відносин, доцент кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики ДонНУ та пан Сергій Штукарін, координатор громадської коаліції „Донбас Європейський”. Протягом круглого столу були обговорені основні питання та проблеми європейської та євроатлантичної інтеграцій України. Пан Грунд розповів про німецікий досвід співпраці з європейськими структурами, здобутий у часи обєднання Німеччини, та висловив сподівання, що Україна стане повноправним членом європейської спільноти протягом наступних десяти років. Він також зауважив, що треба розрізняти питання інтеграції до Європейського Союзу та НАТО, розглядаючи їх як два різні, не пов'язані один з одним процеси.


14 травня 2007 року

Дебют команди Центру міжнародної безпеки

14 травня 2007 року відбувся перший офіційний матч команди Науково-інформаційного Центру міжнародної безпеки та євроатлантичного співробітництва Донецького національного університету з міні-футболу AWACS. Команда була створена на початку весни цього року ініціативною групою співробітників Центру, викладачи та студентів ДонНУ та ДНТУ. Зараз AWACS приймає участь у чемпіонаті історичного факультету ДонНУ, займаючи одне з перших місць у турнірній таблиці.


4 травня 2007 року

Щорічна наукова студентська конференція

26 квітня 2007 року у приміщенні Науково-інформаційного Центру міжнародної безпеки та євроатлантичного співробітництва Донецького національного університету відбулось засідання однієї з секцій щорічної наукової конференції студентів історичного факультету ДонНУ. Секція була присвячена проблемам євроатлантичної інтеграції України. В ній прийняли участь студенти І, ІІ та ІІІ курсів спеціальності міжнародні відносини. Модератором виступив пан Ігор Тодоров, доцент кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Донецького національного університету. Протягом засідання учасники конференції заслухали 11 віступів з тематики співробітництва України та НАТО. Найкращими були визнані доповіді Ігоря Желєзняка (ІІ курс), Христини Коляр (ІІІ курс) та Інни Чурікової (І курс)


23 квітень 2007 року

Весняна Академія НАТО, 12-13 квітня 2007 р., м. Львів

12-13 квітня 2007 р. в приміщенні Львівського національного університету ім. І.Франка відбулася Весняна Академія НАТО. Темою заходу було „НАТО та нові глобальні та регіональні виклики” (NATO and new global and regional challenges). Основними завданнями Академії були сприяння поглибленню співпраці між Організацією Північноатлантичного договору та українськими інституціями; обговорення перспектив вирішення проблем регіонального та глобального характеру, пов’язаних з тематикою колективнлої безпеки; інформування населення щодо принципів діяльності НАТО тощо. В заході прийняли участь представники посольств іноземних держав в Україні, провідних українських та іноземних дослідницьких центрів, штаб-квартири НАТО в Брюселі, студенти спеціальностей „Міжнародні відносини”, „Міжнародна економіка” та „Журналістика” зі Львова, Донецька, Києва, Чернівців, Луганська, Херсону, Маріуполя, Луцьку, Івано-Франковська, Харкова, країн близького зарубіжжя, зокрема Латвії, Азербайджану, Польщі, Росії, Грузії. більше


23 квітень 2007 року

Виставка проектів ЄС в Донецьку 12-13 квітня 2007 р. (Звіт)

12-13 квітня у приміщенні центрального корпусу Донецького національного університету відбулася виставка, присвячена проектам Європейського Союзу в Україні. Захід був організований представництвом Європейської Комісії в Україні та Бєларусі, Інноваційний центр з міжнародних освітніх програм "ІНКОС", Київський та Донецький національні університети. Безпосередніми організаторами виставки виступили також працівники Центру міжнародної безпеки Донецького національного університету Відкриття виставки відбулося в четвер, 12 квітня 2007 року, об 11.00, у приміщенні Донецького національного університету за адресою. Цього ж дня о 16 годині відбулася Прес-конференція в приміщенні конференц-залу.

Виставка присвячена діяльності Європейського Союзу в Україні, і, передовсім, результатам реалізації найбільш успішних проектів ЄС у різних галузях соціально-економічного життя, що втілюються в Україні. Ця ініціатива Представництва Європейської Комісії спрямована на підвищення обізнаності української громадськості щодо співробітництва між Україною та ЄС. Виставка також дає можливість безпосередньо поспілкуватися з представниками проектів, встановити нові контакти та дізнатися як реалізується допомога ЄС Україні. більше


3 квітень 2007 року

ПРЕС-АНОНС

12 - 13 квітня 2007 року в холі другого поверху Донецького національного університету (пр. Гурова 14, головний корпус) відбудеться міжнародна виставка „Проекти Європейського Союзу в Україні”, яку проводять представництво Європейської Комісії в Україні та Беларусі, Інноваційний центр з міжнародних освітніх програм "ІНКОС", Київський та Донецький національні університети. До участі запрошуються представники регіональних мас-медіа.

Виставка присвячена діяльності Європейського Союзу в Україні, і, передовсім, результатам реалізації найбільш успішних проектів ЄС у різних галузях соціально-економічного життя, що втілюються в Україні. Ця ініціатива Представництва Європейської Комісії спрямована на підвищення обізнаності української громадськості щодо співробітництва між Україною та ЄС. Виставка також дає можливість безпосередньо поспілкуватися з представниками проектів, встановити нові контакти та дізнатися як реалізується допомога ЄС Україні.

Відкриття виставки відбудеться в четвер, 12 квітня 2007 року, об 11.00, у приміщенні Донецького національного університету за адресою: проспект Гурова, 14, 2 поверх. Прес-конференція відбудеться цього ж дня о 16 годині в приміщенні конференц-залу (ауд. 309, третій поверх). За додатковою інформацією ви можете також звертатися до відділу преси та інформації Представництва Європейської Комісії в Україні та Бєларусі за телефоном (044) 390-80-10.
Контактна особа:
Тодоров Ігор Ярославович,
тел.: +380502785354


2 квітень 2007 року

Четверта Східноєвропейська зимова школа у Вроцлаві (1-10 березня 2007 р.)

З 1 по 10 березня 2007 р. в місті Вроцлаві (Польща) відбулася четверта Східноєвропейська зимова школа. Вона призначалася для студентів гуманітарних спеціальностей останнього року навчання з країн колишнього СРСР та колишнього комуністичного табору, які ще не досягли 25 років та готують свої магістерські (дипломні) роботи, присвячені історії та проблематиці країн Центральної та Східної Європи. Цей захід було організовано Колегіумом Східної Європи у Вроцлаві (директор Ян Дамбровский) та Студією Східної Європи Варшавського університету (директор Ян Малицький). До участі було запрошено 40 студентів, які мали до цього заповнити та надіслати аплікаційні форми та пройти відбір (конкурс становив майже 4 чоловіка на місце). Географічно учасники були представлені наступним чином: 19 студентів з України, 10 – з Польщі, 4 – з Білорусі, 4 – з Росії, 1 – з Молдови, 1 – з Литви та 1 – з Кіргізії.

Школа мала на меті розгляд актуальних питань регіону Центральної та Східної Європи і акцентувалася на історичних та сучасних проблемах пострадянських країн. В якості лекторів були запрошені професори з Польщі, України, Угорщини, Швеції, Сербії та США. Робота школи була побудована наступним чином: з 9.00 ранку та до 11.30 – лекції, з 12.00 до 13.30 – семінари, з 15.00 до 16.30 – знову лекції, а після їх закінчення – цікаві зустрічі, екскурсії та візити до різних установ.

Розпочав роботу школи інаугураційний виклад професора Яна Кубіка (Ратджерський університет, Нью-Джерсі, США / Студія Східної Європи Варшавського університету) «Посткомуністична трансформація: міфи та факти», який було присвячено труднощам побудови громадянського суспільства в регіоні Центральної та Східної Європи та досвіду Польщі на цьому шляху. Увечері того ж дня, 1 березня, учасники школи мали змогу подивитися проекцію фільму «Імена міста» присвяченого історії Вроцлава (режисер – знаний історик Норман Девіс), колишнього німецького Бреслау, який тільки після 1945 р. увійшов до складу Польщі, та досі відчуває вплив німецької культури та спадщини.

Наступний день, п’ятниця 2 березня розпочався з лекції професора В. Сулея (директор Інституту національної пам’яті у Вроцлаві) «Юзеф Пілсудський та його концепція Східної Європи». В цій лекції особливу увагу було приділено ідеї Пілсудського щодо необхідності створення буферної зони між Польщею та Росією (Україна, Білорусь та Литва), яка б мала гарантувати незалежність та безпеку Польщі від Росії. В цей же день відбулися перші семінари, які були важливою частиною школи. Загалом студентів було поділено на 3 секції, в залежності від тем їх доповідей. Перша секція мала назву «Політика – Стосунки міжнародні – Європейський Союз» (керівники – професор Елізабет Штадтмюллер (Вроцлав) та професор Мирослав Димарський (Вроцлав)). Друга секція мала назву «Історія країн та народів Центральної та Східної Європи» (керівники – професор Гжегож Хрицюк (Вроцлав) та професор Збігнев Карпус (Торунь)). Остання, третя секція називалася «Країни колишнього СРСР та соцтабору – трансформація політична, соціальна та економічна» (керівники – професор Марек Гавецкі (Познань) та професор Микола Рябчук (Київ)).

Третій день Східноєвропейської зимової школи був цілковито присвячений викладу професора Яноша Тішлера (Будапешт) «Угорський жовтень – його передумови, перебіг та наслідки». В своїй лекції пан Тішлер події жовтня-листопада 1956 р. окреслив як революцію угорського народу проти радянської окупації, перший опір тоталітарній системі, який мав неабияке значення для подальшої еволюції громадянських рухів в країнах соціалістичного табору та революційних перетворень кінця 80-х рр. ХХ сторіччя в регіоні Центральної та Східної Європи.

Неділя 4 березня була вільним днем і учасники школи мали змогу познайомитися з Вроцлавом, зокрема побачити Рацлавіцьку панораму, присвячену повстанню Т. Косцюшко, яка була перевезена до Вроцлава зі Львову, музей архітектури, Вроцлавський університет, численні історичні та архітектурні пам’ятники. Увечері того ж дня відбулась неформальна зустріч з главою кабінету прем’єр-міністра Польщі Адамом Ліпинським, який поділився певними враженнями щодо сучасного стану польсько-українських відносин та відзначив прагматизм діючого коаліційного українського уряду.

У понеділок 5 березня учасники школи мали змогу прослухати лекцію професора Владіслава Сотіровіча (Вільнюс/Белград) «Прикордонна політика Центральної, Східної та Південно-Східної Європи від передкомуністичних до посткомуністичних часів». Пан професор у своєму викладу змалював картину формування кордонів між країнами регіону, які наприкінці ХІХ-початку ХХ століття знаходилися у складі декількох імперій (Австро-Угорської, Оттоманської та Російської). Особливу увагу було приділено Балканам, які після звільнення від влади турків та Австро-Угорської імперії отримали чи не найскладніший спадок у справі визначення кордонів.

У вівторок 6 березня перед студентами виступив професор Влодзімєж Марціняк (Варшава) із лекцією «Політична система Російської Федерації». Пан Марціняк змалював еволюцію політичної системи Росії від часів розпаду СРСР та до сьогодення: формування політичних партій, особливості президентських та парламентських перегонів.

Середа 7 березня розпочалася із зустрічі із доктором Ганою Червінковою (Вроцлав), яка зробила доповідь «Побудова міської ідентичності Вроцлаву». У своїй лекції пані Червінкова змалювала складність побудови нової ідентичності Вроцлаву як польського міста, яке до 1945 р. було містом німецьким та було зруйновано під час Другої світової війни. Наступну лекцію прочитав доктор Казімір Юрчак (Краков/Варшава) – «Ідея революції в соціальній свідомості та культурі Центральної Європи (ХІХ та ХХ сторіччя)». Пан Юрчак докладно проаналізував революційні події середини ХІХ сторіччя, так званої «весни народів», а також польські повстання проти Російської імперії у другій половині ХІХ сторіччя, які на його думку також мали революційну природу. Наступного дня першим виступив професор Леон Кєрєс (Вроцлав) із лекцією «Правові аспекти та діяльність місцевого самоврядування в Польщі у контексті ЄС», в якій він охарактеризував адміністративну побудову Польщі та її ефективність, особливо після вступу країни до Європейського союзу. Також цього дня першу частину свого викладу зробив професор Януш Корек (Стокгольм) на тему – «Центральна та Східна Європа в постколоніальній перспективі».

П’ятниця 9 березня розпочалася із продовження лекції пана професора Януша Корека та була останнім днем проведення семінарів. У цей же день у першій секції із доповіддю «Трансформація структур безпеки у Центральній та Східній Європі: євроатлантичний вимір» виступив експерт Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці Донецького національного універстітету Андрій Каракуц. Доповідь викликала жваву дискусію щодо того, які наслідки для країн цього регіону Європи мало розширення НАТО та якими є перспективи України на шляху європейської та євроатлантичної інтеграції.

Замикаючим викладом Східноєвропейської зимової школи у Вроцлаві стала лекція професора Анджея Станіслава Ковальчука (Варшава) «Єжі Гедройц та його концепція Східної Європи» присвячена постаті видатного польського публіциста та редактора польського еміграційного журналу «Культура» Гедройца, який наголошував на необхідності побудови дружніх відносин України та Польщі та бачив регіон Центральної та Східної Європи у єдиній європейській родині.


Звіт підготував
Каракуц Андрій

16 березня 2007 року

Практика студентів Донецького національного універсітету у Центрі інформації та документації НАТО в Україні

З 12 по 23 лютого 2007 року студенти 4 курсу Донецького національного універсітету спеціальності „Міжнародні відносини” проходили навчально-виробничу практику на базі Центру інформації та документації НАТО (м. Київ). Це стажування стало можливим завдяки співпраці науково-інформаційного Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці ДонНУ та Підрозділу Громадської дипломатії штаб-квартири НАТО (м. Брюсель, Бельгія), що була розпочата в осени 2005 року.

Стажування проходило в декілька етапів та мало за мету розвинути загальні навики та поліпшити рівень знання студентів у сфері євроатлантичної інтеграції України. Також для студентів було корисно і цікаво дослідити роботу одного з підрозділів НАТО з середени.

Перший етап включав в себе ознайомлення студентів з літературою Центру, складання опису періодичних видань та відеотеки НАТО. Переклад панелі офіційного україномовного сайту НАТО, сПісля зустрічі та бесіди студентів з директором Центру паном Мішелем Дюре, був окреслений план завдань, серед яких було, зокрема, складання листа побажань від молоді щодо методів поліпшення роботи Центру в Україні. Другий етап полягав у підготовці телемосту Херсон-Брюсель у рамках проведення дебатів „Україна-НАТО: за і проти” у Херсонському державному універсітету. Після технічної підготовки, що була проведена фахівцями Центру, студенти були направлені у відрядження. Заключний третій етап підсумовував увесь період двотижневої практики та полягав у написанні доповідей та складанню щоденників практики.

Безперечно, практика у Центрі інформації та документації була надкорисної для студентів у плані вироблення професійних навиків та накопичення досвіду роботи у дипломатичному представництві міжнародної організації.


15 березня 2007 року

Зустріч з Генеральним консулом Чеської республіки

15 березня 2007 року об одинадцятій годині ранку в науково-інформаційному Центрі міжнародної безпеки та євроатлантичного співробітництва Донецького національного університету відбулася зустріч з представниками іноземного дипломатичного корпусу. Центр відвідав генеральний консул чеської Республіки в Донецьку пан Антонін Мургаш. Він зустрівся зі співробітниками центру та його керівництвом в обличчі директора пана Олександра Васильовича Крапівіна та заступника директора пана Ігоря Ярославовича Тодорова. Протягом тривалої бесіди, яка проходила у традиційній неформальній та дружній атмосфері, пан Мургаш поділився своїми враженнями про Україну та Донецьк. Він розповів про активну співпрацю та дружні відносини, які склалися між нашими країнами, та пообіцяв докласти всі можливі зусилля для їх подальшого розвитку та покращення. Пан консул висловив зацікавленість роботою Центру та його заходами, і запропонував співпрацю консульства у цій галузі. Також він заявив, що консульство сприятиме поглибленню відносин між вищими навчальними закладами нашого регіону та університетами Чеської Республіки, зокрема Остравським університетом.


27 лютого 2007 р.

В Херсоні будуть військові бази НАТО?

59,3 % мешканців Херсону проти вступу України в НАТО, 77,4% нічого не знають про НАТО. Такі результати були отримані при проведенні вуличного опитування Південноукраїнського центру розвитку громадянського суспільства в 2006 році.

Дефіцит інформації та фактів про Євроатлантичний альянс був підтверджений переповненою залою Херсонського державного університету, де 21 лютого 2007 року о 15-00 Християнсько-Демократичний Союз Молоді за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні провів дебати «УКРАЇНА та НАТО - ЗА та ПРОТИ». В рамках дебатів, вперше в Херсоні, відбувся ТЕЛЕМІСТ: ХЕРСОН-БРЮССЕЛЬ (штаб-квартира НАТО).

У заході прийняли участь:
- Директор Центру інформації та документації НАТО в Україні, МІШЕЛЬ ДЮРЕ,
- народний депутат України, Голова Секретаріату партії Християнсько-Демократичний Союз, ВОЛОДИМИР МАРУЩЕНКО.
- Під час телемосту на зв’язку з Брюсселя був екс-Міністр оборони Литви, Посол Литви в НАТО, ЛІНАС ЛІН’ЯВІУС,
- представники департаменту НАТО Міністерства закордонних справ України, відділу європейської та євроатлантичної інтеграції Міністерства оборони України, Генерального штабу Міністерства оборону Україну, а також представники політичних партій, провідних аналітичних центрів та громадських організацій, наукових інституцій.
Модератором дебатів був Едуард Ільїн.

У рамках дебатів були обговоренні питання:
- чи будуть українські вояки брати участь у військових діях в «гарячих точках»?
- чи буде Україна після вступу до Альянсу покрита військовими базами НАТО?
- як вплине вступ України в НАТО на розвиток національного ВПК?

Так було з’ясовано, що Північноатлантичний Альянс не має власних військових баз. Рішення про розміщення іноземних військ на території країни приймається виключно парламентом цієї країни. Переважно, це двосторонні угоди між країнами (наприклад, Польща - США). Участь військових країни у конкретних операціях НАТО також ратифікується відповідним органом країни-члена НАТО. Рішення в альянсі приймаються колегіально, таким чином думка, що НАТО – це США, є хибною. Виробничо-промисловий комплекс країни-члена НАТО повинен пройти процедуру стандартизації, що потребує відповідного законодавства, однак ВПК модернізується.

Під час дебатів «противники» НАТО, які були в якості глядачів, вели себе некоректно по відношенню до експертів, прихильників НАТО і взагалі до присутніх. Хоча під час дебатів в залі було «спекотно», жодна людина не постраждала.

На жаль, керівництво Херсонської області проігнорувало дебати (до речі, запрошення були надіслані заздалегідь), але присутні від цього не засмутились, адже було досить цікаво, бо не кожного дня в Херсоні відбуваються телемости та дебати із залученням таких учасників.

«Питання НАТО дуже часто використовується політичними силами під час виборчих кампаній для маніпуляції громадянами, розколюючи їх на групи прихильників та противників, саме тому вкрай важливо мати, окрім негативної передвиборчої агітації, конкретні факти» - так вважають ініціатори ТЕЛЕМОСТУ ХЕРСОН-БРЮССЕЛЬ та автори інформаційної брошури «НАТО: міфи і реальність».

Волонтери Християнсько-Демократичного Союзу Молоді і надалі будуть проводити подібні заходи.


Керівник Прес-служби ХОО ХДСМ
Галина Година

31 січня 2007 р.

Візит студентів до Штаб-квартири НАТО

22-23 січня група студентів вищих навчальних закладів здійснила ознайомчий візит до штаб-квартири НАТО у м. Брюссель (Бельгія), що був організований Директоратом публічної дипломатії Міжнародного секретаріату (МС) НАТО за сприяння Центру інформації та документації НАТО в Україні та Місії України при НАТО.

Під час перебування у штаб-квартирі Альянсу українські студенти, що представляли ВНЗ Києва, Донецька, Одеси, Дніпропетровська, Харкова, Львову, Луганську, Луцьку та Чернівців, взяли участь у дискусії з актуальних питань діяльності НАТО та сучасного стану відносин Україна-НАТО. Зокрема, перед студентами виступив з вітанням старший координатор програм та інформаційний офіцер з питань співробітництва організації з Україною Др. Петр Лунак, який розповів про нову глобальну політику НАТО та окреслив три можливих сценарію розвитку організації: 1) виступати в якості „щиту для Європи” та бути готовим до швидкого реагування на зовнішні загрози, щось на кшталт організації „без кордонів”, спільнота глобальних друзів; 2) бути не організацією у загальному сенсі, а „toolbox” – радою для багатьох сформованих ad hoc коаліцій; 3) стати ядром міжнародної глобальної системи безпеки, що буде базуватись на критерії демократичності. Про унікальність напрямків співпраці Україна-НАТО та Росія-НАТО запевнив студентів прес-офіцер Роберт Псшель. Представник підрозділу з політики кризисного регулювання Ерік Сандаль розповів про операції, що здійснюються у світі під егідою НАТО – у Косово, Афганістані, Іраку, Дарфурі (Судан) та операції Active Endeavour, до яких частково залучені українські підрозділи. Гаель Мулєк з відділу відносин з Росією та Україною окремо зупинився на питанні поточної співпраці України Організацією Північноатлантичного договору. Микаель Олеярник, мастер веб-сайту НАТО, повідомив цікаві деталі щодо механізмів діяльності сайту.

На зустрічі з паном Ігорем Слободніком, постійним представником Словацької Республіки у Північноатлантичній Раді були обговоренні питання щодо доцільності перейняття досвіду словаків у такому важливому аспекті євроатлантичної інтеграції, як підтримка населення. Закінчував програму дня голова Місії України при НАТО пан Костянтин Морозов. Спілкування відбувалось у формі питання-відповідь та викликало жвавий інтерес у молоді.

Наступного дня українські студенти також відвідали штаб Верховного головнокомандувача Об’єднаних Збройних Сил НАТО в Європі (м. Монс, Бельгія). Студенти ознайомились зі структурою штабу та відвідали Раду з координації Партнерства в рамках програми „Партнерство заради миру”, де був проведений короткий брифінг із залученням фахівців зі складу військового персоналу.

Протягом візиту студенти отримали важливу інформацію щодо низки актуальних питань, які дискутуються сьогодні в українському суспільстві, від фахівців зі складу персоналу НАТО, які мають змогу найкраще оцінювати поточну діяльність організації.


26 грудня 2006 р.

АНОНС

Центр політологічних досліджень,
Донецька обласна молодіжна організація "Євроклуб",
Науково-інформаційний Центр міжнародної безпеки і євроатлантичної співпраці Донецького національного університету,
Кафедра політології, Кафедра міжнародних відносин та зовнішньої політики Донецького національного університету
в рамках Громадської коаліції "Донбас Європейський" оголошують про прийом заяв від студентів, аспірантів та молодих науковців, що бажають увійти до складу, або очолити

МОНІТОРИНГОВУ ГРУПУ

Сфери діяльності Моніторингової групи:
• Моніторинг суспільної думки та думки молоді щодо євроінтеграції
• Моніторинг друкованих та електронних засобів масової інформації щодо висвітлення питань європейської та євроатлантичної інтеграції України
• Моніторинг вступу до Світової організації торгівлі, створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом, ЄЕП, та транскордонного співробітництва
• Моніторинг виконання органами виконавчої влади та місцевого самоврядування заходів у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції в Донецькій області
• Розбудова відносин та координація моніторингових груп Східної України

Прийом документів
(CV та супровідний лист)
до 15 січня 2007 року

Документи приймаються тільки в електронному вигляді на Е-ПОШТУ: europa.don@gmail.com ("Моnitoring"). Відібрані кандидати будуть запрошені на особисте інтерв’ю до 20 січня 2007 р.

ДОВІДКИ ЗА ТЕЛ.: (062) 304 40 97, 8 (050) 917 26 11 (Сергій)

Механізм


АДРЕСА: м. Донецьк, вул. Університетська, 24, корпус 2, офіс 48 (4-й поверх історичного факультету Донецького національного університету)

Оголошення


23 грудня 2006 р.

22 грудня 2006 року в Науково-інформаційному Центрі міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці Донецького національного університету відбувся брифінг „Актуальні питання зовнішньої політики України: річні підсумки”, що був приурочений до дня Дипломатії. До участі були запрошені представники регіональних мас-медіа.

Захід присвячувався підсумовуванню здобутків у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції за 2006 рік, визначенню реального стану відносин між Україною та євроатлантичними структурами безпеки та окресленню планів майбутньої співпраці на державному та регіональному рівні. На сьогодні політична ситуація в країні не сприяє процесу проведення стабільного зовнішньополітичного курсу. На разі формуються нові тенденції та підходи до проведення європейської та євроатлантичної інтеграції.

Доповідачами виступили директор Центру, професор Крапівін О.В.; заступник директору Донецького інституту соціальних досліджень та політичного аналізу Тодоров І.Я.; начальник управління зовнішньоекономічних відносин та європейської інтеграції головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішніх відносин та залучення інвестицій Донецької обласної державної адміністрації Шмачков П.Л.; представник Міністерства Закордонних Справ України у м. Донецьку Тетяна Тарасенко.


14 грудня 2006 р.

КРУГЛИЙ СТІЛ В ЦЕНТРІ МІЖНАРОДНОЇ БЕЗПЕКИ

12 грудня 2006 року у приміщенні Науково-інформаційного Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці Донецького національного університету відбулась зустріч представників обласної адміністрації, співробітників Центру та студентів кафедри Міжнародних відносин та зовнішньої політики Донецького національного університету з заступником голови Координаційної Ради Громадської ліги „Україна – НАТО”, віце-президентом Атлантичної Ради України паном Олегом Кокошинським.

Пан Кокошинський виступив перед студентами з тривалою промовою. Він розповів про зусилля, яких докладає його організація щодо інформування населення про аспекти євроатлантичної інтеграції. Наголосивши на необхідності активної участі представників молоді в цих проектах, він також звернув увагу на недостатній розвиток інститутів громадських організацій в Україні в порівнянні з ішими державами. На його думку, цю проблему можна подолати за рахунок активного співробітництва з представниками громадських рухів країн – членів Альянсу (зокрема були наведені приклади налагодження відносин та співробітництва з громадськими атлантичними структурами Словаччини, Польщи та Італії). Пан Кокошинський навів приклади проектів, якими зараз займається Атлантична рада та до яких планується залучити ініциативне студенство Донбасу: видання науково-практичних матеріалів для шкіл та ВУЗів з тематики НАТО; проекти регіонального рівня (зокрема – Чорноморський проект). Зазначивши провідну роль молоді у будівництві майбутнього держави, доповідач закликав представників студентських кіл брати участь у молодіжних саммітах під патронатом НАТО, запевнивши, що його організація надаватиме всебічну підтримку.

Продовжив зустріч директор Науково-інформаційного Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці Донецького національного університету пан Олександр Крапівін. Він погодився з тезами пана Кокошинського, закцентувавши увагу на необхідності більш глибокого залучення регіонів до заходів, що проводяться під патронатом Альянсу. Модератор зустрічі пан Ігор Тодоров, заступник директора Науково-інформаційного Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці Донецького національного університету, розповів про роботу Центру та наголосив на необхідності інформування студентів щодо питань євроатлантичної інтеграції.

В результаті круглого столу учачсники погодились продовжувати активне співробітництво з метою надання населенню правдивої та об'єктивної інформації та обговорили моделі реалізації деяких спільних проектів.


10 грудня 2006 р.


МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ

“ ЗМІ, ТЕРОРИЗМ, ЕКСТРЕМІЗМ”
(ДОНЕЦЬК, 5 ГРУДНЯ 2006 р.)

5 грудня 2006 року в місті Донецьку у приміщенні готелю “Легіон” відбулась міжнародна конференція на тему „ЗМІ проти тероризму і екстремізму”. Організаторами заходу виступили Центр соціально-економічних досліджень „Діаматик”, Науково-інформаційний Центр міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці Донецького національного університету, Департамент гуманітарної політики Міністерства оборони України, Донецький Інститут соціальних досліджень і політичного аналізу, за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Києві.

З вступною промовою виступили генеральний директор Центру соціально-економічних досліджень „Діаматик”пан Юрій Гребенчук, співробітник департаменту політичних відносин та політики безпеки, відділу відносин з Україно та Росією з штаб-квартири НАТО в Брюсселі пан Гаель Мулєк, голова Донецького інституту соціальних досліджень і політичного аналізу пан Володимир Кіпень, заступник директора Науково-інформаційного Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці Донецького національного університету пан Ігор Тодоров. Вони привітали учасників конференції та окреслили основні напрями подальшої роботи.

Основна частина конференції розпочалась з виступу начальника відділу УСБУ в Донецькій області пана Олега Левадного. Він розповів про діяльність антитерористичного центру та інші заходи, які використовуються СБУ для боротьби з тероризмом. Після нього слово взяв начальник департаменту наукових досліджень та розробок Донецького Центру наукових досліджень пан Ігор Константинов. В своїй промові він наголошував на таких складних аспектах проблеми боротьби з тероризмом, як відсутність загальноприйнятого визначення тероризму та різне ставлення до терористичних організацій у країнах світу. Заступник директора Науково-інформаційного Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці Донецького національного університету пан Ігор Тодоров зробив презентацію та розповів про співпрацю України з НАТО у боротьбі з тероризмом згідно з Цільовим планом дій. Голова координаційної ради Громадської коаліції „Донбас Європейський” пан Сергій Штукарін висвітлив основні аспекти боротьби з тероризмом у рамках європейської інтеграції.

Аспірант кафедри Міжнародних відносин та зовнішньої політики Донецького національного університету пані Марина Семенкова зробила доповідь про соціальні коріння тероризму, проаналізувавши діяльність основних європейських терористичних угрупувань. Студентка кафедри Міжнародних відносин та зовнішньої політики Донецького національного університету пані Анна Сагайдак висвітлила релігійний аспект ісламського тероризму, наголосивши на впливі Корану на формування мусульманської завойовницької ідеології.

Завершували конференцію своїми виступами редактор газети „Фалунь Дафа у світі” пані Росіна Мілостнова та кореспондент телебачення NTDTV пан Володимир Ясінський. Вони привернули увагу слухачів до проблем державного тероризму, розповівши про репресії, яких зазнають послідовники духовно-оздоровчого руху Фалуньгун з боку Китайського уряду. Учасникам конференції показали фільм, присвячений незалежному розслідуванню цієї справи.

Після завершення планових засідань конференції спілкування та обговорення продовжилось у неформальній обстановці.



2 листопада 2006 р.

Звіт про осінню Академію НАТО

Осіння Академія НАТО, 24-26 жовтня 2006 р., м. Донецьк

24-26 жовтня 2006 р. в конференц–залі Донецького національного університету відбулася Осіння Академія НАТО. Цього разу темою заходу було „НАТО, Європа та проблеми регіональної безпеки у глобальному світі” (NATO, Europe and problems of regional security in the global world). Основними завданнями Академії були інформування української громадськості щодо ролі НАТО в сучасній системі безпеки; сприяння розвитку співпраці між Альянсом та урядовими й неурядовими інституціями; вивчення питань громадської підтримки євроатлантичної інтеграції України тощо. Заходи Академії передбачали залучення студентів спеціальностей „Міжнародні відносини", „Міжнародна економіка” та "Журналістика", чиї дослідницькі інтереси сфокусовані на вивченні питань регіональної та глобальної безпеки з метою сприяння обміну знань, ідей та думок з приводу визначеної тематики. Серед учасників Академії були провідні науковці, експерти, студенти та аспіранти з вищих навчальних закладів та дослідницьких установ із різних регіонів України (Донецьк, Київ, Одеса, Луганськ, Маріуполь, Харків, Запоріжжя, Севастополь, Дніпропетровськ, Львів, Кременчуг) та країн близького зарубіжжя, зокрема Естонії, Польщі, Литви та Росії. Також участь у Академії взяли представники органів місцевого самоврядування, Міністерства закордонних справ України та Міністерства економіки України, посольств іноземних держав в Україні, провідних українських та іноземних дослідницьких центрів, представники штаб-квартири НАТО в Брюселі та регіонального бізнесу.

Під час Академії відбулося обговорення питань євроатлантичної інтеграції України та співпраці Україна-НАТО та Росія-НАТО, проблем глобальної та регіональної безпеки, аспектів громадської підтримки та громадського суспільства.



25 жовтня 2006 р.

СПЕЦІАЛЬНА СЕКЦІЯ У РАМКАХ ОСІННЬОЇ АКАДЕМІЇ НАТО В ДОНЕЦЬКУ

В другий день проведення Осінньої Академії НАТО в Донецьку, 25 жовтня в приміщенні Науково-інформаційного Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці ДонНУ відбулася спеціальна секція, присвячена співпраці НАТО та України в боротьбі з міжнародним тероризмом.

На ній було розглянуто певні аспекти співробітництва України та Північно-Атлантичного Альянсу в забезпеченні протидії міжнародному тероризму. Співмодераторами секції виступили полковник СБУ Віктор Пуцев, начальник штабу Регіональної координаційної групи - антитерористичного центру Донецької області та Мішель Дюре, директор Центру інформації та документації НАТО в Києві. Вони в своїх виступах висвітлили різноманітної діяльності відповідних структур НАТО та України в запобіганні міжнародному тероризму. Крім того на секції виступили: Моник Тюффели-Пьер, глава секции отношений со странами-партнерами штаб-квартиры НАТО в Брюсселе та Джордж Кент, перший секретар Посольства США в Україні. В роботі секції взяли участь предстаники силових структур Донецької области на рівні заступників відповідних обласних управлінь (Міністерства внутрішніх справ, Міністерства з надзвичайних ситуацій, Прикордонної служби, Міністерства оборони України тощо), а також заступник директора Науково-інформаційного Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці ДонНУ доцент Ігор Тодоров.



24 жовтня 2006 р.

ЕКОНОМІЧНА СЕКЦІЯ ОСІННЬОЇ АКАДЕМІЇ НАТО В ДОНЕЦЬКУ

В перший день проведення Осінньої Академії НАТО в Донецьку, 24 жовтня в приміщенні Науково-інформаційного Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці ДонНУ відбулася Економічна секція.

На ній було розглянуто деякі аспекти економічної співпраці України та Північно-Атлантичного Альянсу. Особливу увагу було закцентовано на регіональному вимірі такої співпраці. Модератором секції виступив директор Центру інформації та документації НАТО в Києві Мішель Дюре. У своєму виступі пан Мішель торкнувся деяких міфів щодо НАТО. Зокрема, про наддержаність цієї міжнародної організації, її багатство та суто військовий характер. Також він розкрив сутність економічної складової Плану дій Україна –НАТО. Крім Мішеля Дюре на секції виступили: Олександр Кушнерик, керівник департаменту євроатлантичної співпраці Міністерства економіки України, Олексій Їжак, заступник керівника Дніпропетровської філії Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України, Брюс Джексон(США), голова Фонду перехідних демократій, експерт з питаннь розвитку України, Джордж Кент, перший секретар Посольства США в Україні, Геннадій Молодчінний, заступник керуючого Першого Українського Міжнародного Банку, Микола Бойченко, генеральний директор „Леман Україна” (група Систем Капитал Менеджмент), Мохлат Гусейнов, генеральний директор УкрАзмет (Індустріальний Союз Донбасу). В своїх виступах представники поважних структур донецького бізнесу казали про певну недовіру щодо НАТО яка існує у суспільстві в цілому і бізнесових колах зокрема. Втім, вони висловили здоровий прагматичний погляд на доречність і вигідність подальшого розширення співпраці з Альянсом, залучення до цих процесів передусім молоді. Пан Молодчінний підкреслив що в його кабінеті зберігається фото, зроблене в липні 2002 року під час перебування у Першому Українському міжнародному банку Генерального секретаря НАТО Лорда Джорджа Робертсона.

На секції неодноразово підкреслювалося, як політична-військова організація НАТО безпосередньо не опікується питаннями економіки. Однак діяльність Альянсу справляє значний економічний ефект. Природа цього ефекту складна і багатомірна, так само, як складним і багатомірним є зв’язок між політикою, безпекою та економікою. Коли говорять про переваги членства у НАТО, як правило лунають посилання на стрімке покращення економічних умов в країнах Центральної та Східної Європи, які або нещодавно приєднались до Альянсу, або намагаються це зробити якнайшвидше. Інтегральним показником цих змін є об’єм прямих зовнішніх інвестицій. Вони дійсно стрімко зростали протягом останнього десятиліття в усіх цих країнах Питання розвитку демократії та ринку НАТО виносить на перше місце. Однак, як політично-військова організація, вона не має власних методик оцінки прогресу у цій сфері і покладається на систему аудиту Європейського Союзу. Якщо ЄС оцінюватиме Україну як демократичну країну з ринковою економікою, Альянс задовольниться таким висновком. І оскільки для поглиблення відносин з ЄС необхідний вступ до СОТ, виходить, що з СОТ має початись і новий рівень відносин з НАТО.

Брак демократії веде до внутрішнього напруження, яке рано чи пізно призводить до внутрішніх суспільно-політичних та соціально-економічних суперечок і конфліктів, які у свою чергу гальмують економічний розвиток. Демократична система влади дозволяє забезпечувати стабільність через компроміс, а не придушення, що значно знижує конфліктогенність внутрішніх політичних та економічних процесів. Демократична зміна демократично обраної влади, відділеної від бізнесу, створює економічну та соціальну нестабільності.

В роботі секції взяв участь заступник директора Науково-інформаційного Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці ДонНУ доцент Ігор Тодоров.



24 жовтня 2006 р.

ПРЕС-РЕЛІЗ

24 - 26 жовтня 2006 року в конференц-залі Донецького Національного Університету відбулася Осіння Академія НАТО „НАТО, Європа та проблеми регіональної безпеки у глобальному світі” (NATO, Europe and Problems of Regional Security in the Global World)

До участі у Академії були запрошені провідні науковці, експерти, студенти та аспіранти з вищих навчальних закладів та дослідницьких установ України, Естонії, Польщі, Литви та Росії. Також участь у Академії взяли представники органів місцевого врядування, міністерств закордонних справ та економіки України, посольств іноземних держав в Україні, провідних українських та іноземних дослідницьких центрів, представники НАТО та бізнесу.

Під час Академії відбулося обговорення питань євроатлантичної інтеграції України та співпраці Україна-НАТО та Росія-НАТО, проблем глобальної та регіональної безпеки, аспектів громадської підтримки та громадянського суспільства. Серед доповідачів – ректор Донецького національного університету, Герой України, академік НАН України В.П. Шевченко; посол Королівства Нідерланди в Україні пан Рональд Келлер; посол Республіки Словаччина в Україні пан Урбан Руснак; директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Мішель Дюре; голова відділ з відносин із країнами-партнерами підрозділу публічної дипломатії штаб-квартири НАТО Монік Тюфеллі-Пьер; представник посольства США в Україні Джордж Кент; президент Проекту перехідних демократій Брюс Джексон; заступник директора департаменту НАТО міністерства закордонних справ України Владислав Яснюк; декан історичного факультету Донецького національного університету, професор Петро Добров; декан факультету міжнародних відносин Одеського Національного Університету Віктор Глебов; директор Центру Міжнародної Безпеки Донецького національного університету професор Олександр Крапівін та інші. В участі Академії взяла участь народний депутат України, Голова підкомітету з питань інформаційного забезпечення європейської та євроатлантичної інтеграції Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Руслана Лижичко. Також були проведені дебати між провідними дослідниками, обговорені регіональні конфлікти та роль міжнародних організацій у їхньому врегулюванні. Були проведені відео-конференції із штаб-квартирою НАТО у Брюсселі.

Організатори поставили перед собою завдання інформувати українську громадськість щодо ролі НАТО в сучасній системі безпеки, сприяти розвитку співпраці між Альянсом, урядовими та неурядовими інституціями, вивчити питання громадської підтримки євроатлантичної інтеграції України.


30 червня 2006г.

28-29 червня у м. Краків (Польща), у рамках діяльності Спільної робочої групи Україна-НАТО з питань воєнної реформи (СРГ ВР), відбулася конференція „Сфера оборони та безпеки: роль громадянського суспільства”. Цей захід було здійснено на виконання домовленостей, досягнутих у ході засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони (9 липня 2005 р.), які, зокрема, стосувалися необхідності зосередження діяльності СРГ ВР протягом 2005-2006 рр. на питаннях допомоги Україні в її зусиллях зміцнити цивільний контроль у сфері безпеки та оборони. Під час конференції її учасники обмінялися думками щодо ролі громадянського суспільства у здійсненні нагляду за органами безпеки, шляхів залучення представників неурядових організацій до процесів реформування оборонної та безпекової сфер, обговорили можливі шляхи підвищення ефективності відповідної діяльності уряду. Значну увагу також було приділено питанням підтримки розвитку відповідного громадянського сектору в Україні з боку неурядових організацій держав-членів та партнерів Альянсу. Конференція проходила під головуванням співголів Спільної робочої групи з питань воєнної реформи: заступника Генерального секретаря НАТО з питань оборонної політики і планування Д.Колстона та заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України С.Пирожкова.

До участі у заході також були запрошені представники національних делегацій держав-членів Альянсу, провідні політологи, представники неурядових організацій тощо. До складу української сторони на засіданні Спільної робочої групи Україна-НАТО високого рівня з питань воєнної реформи у форматі „ключової групи” за участю представників неурядових організацій України та держав-членів Альянсу входили: Сергій ПИРОЖКОВ – Співголова Спільної робочої групи Україна-НАТО високого рівня з питань воєнної реформи, Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України; Володимир ШКІДЧЕНКО – заступник Глави Місії України при НАТО; Олексій МЕЛЬНИК – перший помічник Міністра оборони України; Наталія ДНІПРЕНКО - заступник Керівника Департаменту з питань зв’язків із громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України; Владислав ЯСНЮК – заступник директора Департаменту НАТО Міністерства закордонних справ України; Анатолій ЛОПАТА - голова громадської колегії Міністерства оборони України; Сергій ДЖЕРДЖ – Президент Громадської ліги Україна-НАТО; Валентин БАДРАК – Директор Центру армії, конверсії та роззброєння; Олександр ГОНЧАРЕНКО - Президент Центру міжнародної безпеки та стратегічних досліджень; Олександр ПОТЄХІН – Директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України; Ігор ТОДОРОВ – доцент Донецького національного університету, заступник директора Науково-інформаційного центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці ДонНУ, віце - голова Донецького Інституту соціальних досліджень та політичного аналізу; Дмитро ШУЛЬГА – Керівник проектів Європейської програми Міжнародного фонду „Відродження”. Пан Тодоров під час однієї з сесій виступив з презентацією „Monitoring of Euro-Atlantic Integration Process in Donetsk Region of Ukraine”, яка викликала зацікавленість з боку учасників форуму.


15 червня 2006г.

12-13 червня 2006 року заступник директора Центру Ігор Тодоров брав участь в Міжнародній конференції „Чорноморсько-Каспійській вимір європейської та євроатлантичної інтеграції та демократичний контроль”.

Конференція відбулась в м. Алушта (Автономна республіка Крим). Організатором конференції виступив Центр міжнародної безпеки і стратегічних студій (президент Центру – професор Олександр Гончаренко). В конференції взяли участь понад 50 чоловік, зокрема керівники дослідницьких інституцій з Вірменії, Молдови, Грузії, Туреччини, Росії та України, а також Директор Центру інформації та документації НАТО в м. Київ Мішель Дюре. Р.Чубарова.

І.Тодоров на конференції зробив презентацію за темою: „Моніторинг євроатлантичної інтеграції у південно-східних регіонах України”. Виступ викликав жвавий інтерес з боку учасників конференції.


15 червня 2006г.

14 червня 2006 р. відбулася зустріч заступника голови Центру І.Я, Тодорова Посольства Королівства Бельгія в УкраїніЛюком Трейксом, заступником голови Місії та Руді Валравексом, військовим аташе.

Під час бесіди були розглянуті актуальні питання європейської та євроатлантичної інтеграції України, участь Королівства Бельгії в цих процесах. Головна увага була приділена регіональному виміру реалізації європейського та євроатлантичного покликання України. Були помічені перспективи подальшої співпраці Центру та Посольства Королівства Бельгія.

У зустрічі взяла участь співробітниця Центру, випускниця бакалавратури спеціальності Міжнародні відносини – О. Сіндєєва.


11 червня 2006г.

Ми в ефірі

Центр міжнародної безпеки впроваджує черговий амбітний проект. У співпраці з радіо „Центр” Донецької обласної державної телерадіокомпанії у рамках діяльності Громадської коаліції „Донбас Європейський” ми розпочинаємо цикл радіопередач з питань євроатлантичної інтеграції у форматі прямого годинного ефіру. Слухайте нас на частоті 1359 кГц АМ з 13 до 14 години кожний вівторок через неділю (двічі на місяць). Актуальні питання євроатлантичної інтеграції, співпраці Україна-НАТО будуть висвітлені громадськими експертами Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці Донецького національного університету.

Слідкуйте!
Перша програма вийде в ефір 20 червня 2006 року. Гостем студії радіо „Центр” буде експерт НАТО Сергій Кузнєцов. Темою розмови буде „Стратегія інтеграції України до НАТО”.


10 червня 2006г.

9 червня 2006 року о 13 годині в Центрі міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці Донецького національного університету (корпус 2, кімната 11) відбулась прес-конференція „Співробітництво Україна-НАТО: факти та міфи”.

Захід був присвячений визначенню реального стану відносин між Україною та євроатлантичними структурами безпеки, висвітленню труднощів, які існують на шляху євроатлантичної інтеграції України. Було зроблено аналіз причин та можливих наслідків провокаційних дій деяких політичних сил щодо зовнішньополітичних прагнень України. Був висвітлений реальний стан справ щодо рівня співпраці між Росією та НАТО у рамках інтеграційних прагнень України.

Доповіді зробили директор Центру, професор Крапівін О.В.; заступник директору Донецького інституту соціальних досліджень та політичного аналізу Тодоров І.Я.; експерт Центру Каракуц А.

До участі були запрошені представники близько тридцяти ЗМІ регіону. Але, нажаль, на заході були присутні лише декілька журналістів, зокрема представники газети „Донбас” та „Телекритика”. Цей приклад засвідчує доволі низький професійний рівень регіональних мас-медіа, та, безперечно, факт незацікавленості журналістів в об’єктивному висвітленні інформації стосовно співпраці Україна-НАТО через надмірну політизацію поточного процесу інтеграції та занизький рівень транспарентності засобів масової інформації, їх залежність від популярних у регіоні політичних утворень.


5 червня 2006г.

На історичному факультеті Донецького національного університету 2-3 червня 2006 року відбулась рольова гра з європейської інтеграції "Формування майбутнього Європи", що проводилась Донецькою обласною молодіжною організацією "Євроклуб" в рамках спільного проекту Європейської програми Міжнародного фонду "Відродження", Інституту євроатлантичного співробітництва та Фонду Конрада Аденауера, які вже біля року сприяють поширенню в Україні методики проведення рольової ігор, вже десятиліття популярних в усій Європі. Перша в регіоні рольова гра була організована за участі Об'єднання громадян "Центр політологічних досліджень", Донецького молодіжного дебатного центру, Науково-інформаційного Центру міжнародної безпеки та євроатлантичного співробітництва, а також історичного факультету Донецького національного університету. Значну експертну підтримку в організації рольової гри надала Харківська міська громадська організація "Фонд Інтенсивних Технологій Мікроекономіки". Рольова гра є першим заходом в рамках програми розвитку мережі молодіжних європейських та атлантичних клубів при навчальних закладах Донецької області, що реалізується за фінансової підтримки Управління у справах сім'ї та молоді Донецької облдержадміністрації, за підтримки Головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішніх зносин та залучення інвестицій, Управління освіти та науки, а також Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Донецької облдержадміністрації, керівництво яких взяло участь у грі та звернулось до її учасників-студентів, аспірантів та молодих викладачів провідних Донецьких вищих навчальних закладів на урочистому відкритті. Перебіг гри висвітлювало місцеве телебачення та два провідних друкованих видання.

Метою проведення рольової гри є сприяння формуванню у студентської та учнівської молоді, молодих викладачів та співробітників навчальних закладів нових знань в сфері європейських студій та практичних навичок з прийняття рішень в інституціях Європейського Союзу та переговорного процесу щодо членства в ЄС. Деякі учасники виявили неабиякі попередні знання у ході інтерактивного семінару з основ європейської інтеграції та динамічної гри "Євро-Бінго" вже на початку рольової гри, а коли всі учасники обрали собі ролі міністрів закордонних справ в складі Ради міністрів Європейського Союзу, депутатів Європейського Парламенту, Комісарів Європейської Комісії, журналістів акредитованих в європейських столицях ЗМІ, а також країн-кандидатів (учасники самі зголосилися представляти Україну, Туреччину та Македонію), кожний виявив творчий підхід та ініціативу в переговорному процесі.

Учасники рольової гри були запрошені взяти участь в літній школі в рамках обласної програми, завдяки якій вони та їх колеги будуть безпосередньо залучені до створення мережі євроклубів при навчальних закладах Донецької області.


1 червня 2006г.

27 травня 2006 року на базі Донецького національного університету за підтримки Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці відбувся круглий стіл „Україна та Європейський союз”. Захід відбувся у рамках наукового виїзду Центру Східноєвропейських досліджень Варшавського університету за участі близько 50-ти студентів та викладачів цього університету. Зокрема доповіді зробили Єжи Козакевіч – перший посол Польщі в Україні (1992-1996) – науковий керівник делегації; Лєшек Заштовт, Казимеж Вуйчицькі, Ян Маліцкі – професора Варшавського університету, члени Польської Академії Наук. Також брала активну участь група студентів із Регенсбургского університету, яку очолював пан Єжи Мачков – професор-політолог. Зі сторони Донецького національного університету свої доповіді представили викладачі кафедри „Міжнародних відносин та зовнішньої політики” Історичного факультету - Ігор Тодоров та Юрій Теміров, Економіко-правового факультету - Роман Петров та заступник виконавчого директору Центру політологічних досліджень – Сергій Штукарін.Головував проректор універсітету із закордонних зв'язків - Микола Іваніцин. Близько 50-ти студентів економічних, юридичних та політичних спеціальностей брали активну участь в обговорені важливих та актуальних питань, які були порушені під час конференції.

Зокрема, найбільш цікавою темою виявився комплекс питань щодо європейських та євроатлантичних прагнень України у контексті економічної та політичної співпраці з Росією. Правова база відносин „Україна-ЄС”, проблема розколу православної церкви та її участі в політичному житті держави в Україні, питання зовнішньополітичних пріоритетів мешканців Донеччини були обговорені протягом конференції. Надцікаві презентації з приводу розвитку українських кланів зробили польські студенти. Проект механізму громадського моніторингу НДО регіону над процесом імплементації поточного плану дій Україна-ЄС, Угоди про Партнерство та Співробітництво між Україною та ЄС, Плану дій Україна-НАТО, Державних програм в сфері європейської та євроатлантичної співпраці був запропонований у доповіді Сергія Штукаріна.

З підсумками конференція були випрацювані рекомендації щодо посилення процесів по інформуванню населення з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України в регіоні, що були представлені на розгляд Донецької обласної державної адміністрації.



Весняна академія НАТО в м. Одеса

22-24 травня 2006 року

Основні тези спікерів та інша корисна та цікава інформація. Оновлення кожен день. Дізнайся більше


28 квітня 2006 року в Центрі міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці Донецького національного університету відбулась зустріч з асоційованим директором програми НАТО "Наука заради миру" (Science for Peace) доктором Сюзанною Микаеліс та семінар на тему "Наукові гранти НАТО: безпека через науку". Пані Мікаеліс є одним з провідних спеціалістів у Західній Європі у сфері молекулярної біології. Має восьмирічний досвід роботи в структурах наукового підрозділу НАТО з питань планування та щоденного адміністрування наукових грантових пропозицій.

До участі у семінарі були запрошені провідні наукові співробітники, професора та доценти більшості провідних вищих навчальних закладів та дослідницьких установ м. Донецька та Донецької області. Також брали практичну участь у заході представники органів місцевого самоврядування, міністерства закордонних справ, студенти та аспіранти спеціальності "Міжнародні відносини та зовнішня політика".

Велику зацікавленість в учасників семінару викликала інтерактивна презентація пані Мікаеліс, яка висвітлила можливості фінансування перспективних розробок та досліджень на теренях Східної Європи за рахунок НАТО. Під час семінару відбулась відкрита дискусія науковців, було розглянуто досвід поточних українських та російських проектів-досліджень у різних галузях, які фінансує Організація Північноатлантичного договору на грантовій основі.


З 20 по 21 квітня в Донецькому національному університеті відбулась ІІ міжнародна науково-практична конференція "Розвиток європейських студій в Україні. Проблеми та перспективи".

Організатори конференції - Донецька обласна молодіжна громадська організація "Молодіжний центр правничих досліджень", Донецька обласна молодіжна організація "Євроклуб", за сприяння Економіко-правового факультету Донецького національного університету, та за фінансової підтримки Європейської програми та програми "Схід-Захід" Міжнародного фонду "Відродження".Захід було проведено в рамках діяльності коаліції "Донбас Європейський".

В рамках конференції було обговорено наслідки впровадження Болонського процесу в систему вищої освіти України, відбувся обмін кращим досвідом участі в загальноєвропейських проектах в галузі освіти та науки, а також впровадження європейських студій в навчальний, виховний процес та наукову діяльність у вищих навчальних закладах.

В заходах 2-денної конференції брали участь провідні вітчизняні та закордонні фахівці з європейських студій, представники влади, бізнесу та ЗМІ. За підсумками міжнародної конференції видано чергове число видання "Бюлетень європейських студій", презентовано портал www.europa.org.ua, а також засновано Всеукраїнську громадську організацію "Асоціація Європейських досліджень". Більше про конференцію Заходи Центру


6 квітня 2006 року у місті Донецьку на базі Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці Донецького національного університету відбулася офіційна презентація Центру та семінар "Регіональний вимір євроатлантичної інтеграції України".

До участі у семінарі було запрошено директора Центру інформації та документації НАТО у м. Києві Мішеля Дюре. Також брали практичну участь в семінарі ректор Університету Шевченко В.П., декан історичного факультету професор Добров П.В., професор Київського інституту міжнародних відносин Мінгазутдінов І.А., директор Центру Крапівін А.В., представники органів місцевого самоврядування, міністерства закордонних справ, викладачи кафедри "Міжнародні відносини та зовнішня політика", студенти та аспіранти цієї кафедри.

Під час семінару були проведені презентації електронних (офіційний сайт www.intsecurity.dn.ua), друкованих (щоквартальний Вісник) інформаційних ресурсів центру та книги О.В. Крапівіна "Трансформація глобальних структур безпеки", презентація результатів соціологічного дослідження щодо зовнішньополітичних пріоритетів населення Донеччини (заступник директора центру І.Я. Тодоров). Після виступів учасників відбулася відкрита публічна дискусія стосовно перспектив інтеграції нашої країни в євроатлантичний простір безпеки. Були обговорені актуальні питання зовнішньополітичних проєвропейських прагнень України, внесені цікаві пропозиції щодо розвитку діяльності Центру, його більш ефективного функціонування. Зокрема, учасники семінару наголосили на необхідності поєднання зусиль, виробленні спільної стратегії подолання інформаційного вакууму щодо діяльності Організації Північноатлантичного договору та євроатлантичної інтеграції України. більше фото


Другий номер Віснику - ще більше найцікавішої та найостаннішої корисної інформації, зокрема розширений моніторинг регіональних ЗМІ за лютий-березень поточного року та результати соціологічного дослідження відносно зовнішньополітичних пріоритетів населення Донеччини.

Матеріали Віснику розміщені в розділі Статті-Вісник Центру






У кінці січня 2006 року науково-інформаційним центром міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці при Донецькому національному університеті була поставлена чергова амбіційна мета - створити інформаційний інтернет-портал, який би відповідав суворим вимогам часу та міг би забезпечити потребу студентів, спеціалісіт та простих зацікавлених у достовірній та оперативній тематичній інформації щодо діяльності Центру, НАТО, співпраці України з міжнародними організаціями тощо. Створений інтернет портал вміщує в собі всю необхідну інформацію, розділи новин та багато іншого. Наповнення сайту буде постійно оновлюватися, що сприятиме постійному інформуванню населення щодо діяльності Центру.


21-24 лютого 2006 р. у місті Львові відбулася чергова, вже третя Зимова Академія НАТО. Цього разу темою заходу було "НАТО, безпека, нові демократії: поточне співробітництво та майбутні перспективи". Основними завданнями Академії було дослідження новітніх питань безпеки та стабільності, набуття студентами-учасниками Академії освітнього досвіду найвищого ступеню. Заходи Академії передбачали залучення студентів спеціальностей "Міжнародні відносини" та "Журналістика", чиї дослідницькі інтереси сфокусовані на вивченні питань глобальної безпеки з метою сприяння обміну знань та ідей. більше


17-19 березня 2006 р. на базі Історичного факультету Донецького національного університету та Донецької обласної універсальної бібліотеки ім. Н.К.Крупської відбулася II міжнародна науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих науковців "Україна-Європейський Союз: перспективи поглиблення партнерства". Організаторами цього представницького заходу були регіональна молодіжна організація "Євроклуб", науково-інформаційний Центр міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці Донецького національного університету, Центр політологічних досліджень, міжнародний фонд Відродження та Донецька обласна державна адміністрація. більше


Рецензія на навчальний посібник О.В.Крапівіна "Трансформація глобальних структур міжнародної безпеки та Україна". - Донецьк-Луганськ, 2006. - 333 с. більше


Вийшов у світ перший номер Вісника науково-інформаційного Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці - друкований інформаційний ресурс, який має сприяти поліпшенню загального рівня поінформованності студентської молоді стосовно актуальних питань міжнародної безпеки та проблем євроатлантичної інтеграції України. Вісник складається з трьох розділів: наукова сторінка, інформаційний розділ, "громадська думка Донбасу". Найбільш цікаві матеріали цього видання Ви маєте змогу прочитати у розділі Статті-Вісник Центру


3 грудня 2005 року об 11 годині в Донецькому національному університеті (конференц-зал, головний корпус ауд. 309) відбувся семінар "Майбутнє України в Європі та її Інституціях", який був організований за сприяння Науково-інформаційного центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці. До участі в семінарі були запрошені: колишній прем"єр міністр Швеції Карл Більдт, редактор журналу Policy Review та кореспондент Washington Times Тод Ліндберг, президент Проекту з перехідних демократій та Комітету США з НАТО Брюс Джексон, президент Фонду (неурядової організації) з захисту прав людини в Білорусі "Ми пам'ятаємо" Ірина Красовська. Всі вони прибули до нашої країни для участі в Самміті "Співтовариство демократичного вибору".
У семінарі прийняли участь студенти, магістранти, аспіранти та викладачі Донецького національного університету (спеціальності "Міжнародні відносини", "Політологія", "Міжнародна економіка", "Журналістика), Донецького національного технічного університету (спеціальність "Міжнародна економіка" та "Менеджмент підприємств"), співробітники Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці Донецького національного університету.
Під час семінару були розглянуті актуальні питання європейської та євроатлантичної інтеграції України в контексті останнього Самміту "Україна-ЄС", що відбувся у Києві 1 грудня 2005 р. Зокрема були порушені питання щодо екологічних аспектів співробітництва у Європейському Союзі, відповідності України до цих стандартів. Важливою темою став розгляд шляхів розвитку демократії в постсоціалістичних країнах Центральної та Східної Європи. Відбулася жвава дискусія щодо демократичних перетворень в Україні, особливо у світлі імплементації проголошеного українською владою курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію нашої держави. Протягом семінару було виявлено декілька гострих проблем щодо корупції в західноєвропейських країнах, строкатого шляху України до європейських інституцій, реформування та переобладнання збройних сил України, стан відносин між Україною та Росією у світлі розширення Північноатлантичного альянсу. Окремим питанням було розглянуто надання Україні статусу країні з ринковою економікою, перспективи входження до СОТ, економічні переваги та недоліки, які отримає від цього наша держава. Також було проведено аналіз політичної ситуації в Україні напередодні парламентських виборів навесні 2006 р. та впливу іноземних факторів, зокрема американських, на їх перебіг.
Загалом, семінар виявився надзвичайно цікавим як для студентів, так і для шановних гостей. Була досягнута домовленість про подальше співробітництво між Центром міжнародної безпеки та Проектом з перехідних демократій. більше фото


7 листопада 2005 р. Донецький національний університет відвідав новопризначений Голова Місії України в НАТО К.Морозов, який взяв участь в круглому столі з питань євроатлантичної інтеграції України. 23 листопада 2005 р. в Донецьку перебував Постійний Представник Словацької Республіки в НАТО Ігор Слободнік. До складу делегації входили також Мішель Дюре - директор Центру Інформації та Документації НАТО в Київі, Аттіла Зеп - політичний радник Посольства Словацької Республіки в Україні, Сузана Сутіакова - радник Постійного Представника Словацької Республіки в НАТО, Сергій Джердж - голова Громадської Ліги "Україна - НАТО". Під час візиту відбулася зустріч з заступником Голови Донецької обласної державної адміністрації п.Грішиним, Круглий стіл і прес-конференція в Донецькому національному університеті, інтерв`ю на телерадіокомпаннії "Україна".
Під час Круглого столу зі студентами спеціальності "Міжнародні відносини" регіону були обговорені питання: Нова роль НАТО в системі міжнародної безпеки, відносини Україна- НАТО та Росія-НАТО, досвід Словацької Республіки в європейській та євроатлантичній інтеграції, Донецький регіональний вимір євроатлантичної співпраці України. В роботі круглого столу крім гостей брали участь ректор Донецького національного університету академік Національної Академії Наук України Володимир Шевченко, працівники Науково-інформаційного Центру Міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці Донецького національного університету.


20 жовтня 2005 року став знаменним днем в історії співпраці НАТО та Донецького національного університету. Відкриття за сприянням Організації північноатлантичного договору і Центру інформації та документації НАТО на базі Донецького національного університету Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці стало першим кроком подолання прірви народної довіри у регіоні до НАТО.
На відкритті центру були присутні дипломати, вісім представників НАТО від восьми її країн-членів, зокрема від США, Туреччини, Румунії, Угорщини, Словаччини, Прибалтійських держав, представники місцевого самоврядування (Обласної Державної Адміністрації), освітяни, представники неурядових організацій, представники ЗМІ та, звичайно, молодь.більше фото

Latest

Усі права захищені. Донецький національний університет.Науково-інформаційний центр міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці. При використанні будь-яких матеріалів посилання з використанням електронної адреси обов'язкове:donsecurity@ukr.net. Розробка сайту - Потьомкін С.А.